Objekte kulti

Shtegu i Mullinjve

Vlerësime 5

Shtegu i Mullinjve ndodhet midis plazhit të Dhërmiut dhe fshatit mbi shkëmb. Ka një gjatësi prej 1.5 km, është e gjitha e shtruar me gurë, dhe ka shenja ndihmuese për të njohur vendin ku po kalon dhe historinë e pikave të veçanta gjatë ketij shtegu. Mund ta filloni këtë shteg në rrugën dytësore të plazhit të Dhërmiut, ose prane burimit të Potamit në fshat.

Quhet “Shtegu i Mullinjve” sepse është plot me mullinj, të cilët dikur punonin me rrjedhën e burimit te Potamit. Prej tyre sot kanë mbetur vetëm ndertesa te braktisura, të cilat po rikthehen si pjesë e natyrës duke u mbulur me shkurre dhe gjethe.

Dikur kjo rrugë përdorej vetëm nga banorët e fshatit per te zburitur poshtë drejt plazhit, por tani është kthyer në një atraksion turistik dhe vizitohet nga mijëra persona cdo vit.

Gjatë kësaj shëtitjeje do të mund të shihni dy kisha të vjetra shekullore, ujvarën piktoreske, gjurmët e hidrocentralit të parë te ndërtuar ne fshatrat e Shqipërisë, etj. Një prej ketyre atraksioneve është dhe dërstili, ose siç njihej ndryshe Trovea, qe ishte vendi ku gratë e fshatit Dhërmi lanin rrobat e mëdha dhe qilimat prej leshi.

Shtegu ka stola e vende për tu ulur ku mund të shijosh pamjen dhe të clodhesh.

Pak para ujëvarave do të shikoni hidrocentralin e parë që u ndërtua në fshatrat e Shqipërisë në 1952 që ishin privat. Punjonjësit paguheshin nga fshati nga të ardhurat e energjisë. Për ngritjen e ketij hidrocentrali ndihmuan Dhërmiotët emigrantë. Investitorët kryesorë ishin emigrant në SHBA. Në 1960 hidrocentrali u shtezëzua, por sot e kësaj dite kanë mbetur vetëm muret.

Rruga është e lehtë për tu përshkruar më këmbë dhe është lehtësisht e përballueshme pëer te gjitha moshat. Kush ka dëshirë të vazhdojë më tej, mund të vazhdojë ngjitjen në fshat.

Adresa

5J2Q+M9G, Dhërmi, Albania

Vlerësime

5
Alba Gega
Alba Gega
2022-08-21

Ahhh sa rruge e kenshme eshte kjoo!

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose