Objekte Kulti

Porta e Pashait

Vlerësime 0

"Porta e Pashait" është një monument kulture i shquar që gjendet në qytetin e Beratit dhe ka statusin juridik të njohur si monument kulture i kategorisë së parë. Kjo porte është një ndërtesë me vlerë arkitektonike dhe artistike të lartë, e cila ndodhet në qendër të qytetit dhe ka rol historik në pasurimin e trashëgimisë kulturore të Beratit.

Porta është e ndërtuar me harqe dhe qemere prej guri, duke përfshirë një gdhendje të zbukuruar. Veçanërisht, theksohet detaji i zbukurimit, i cili shihet në nivelin artistik të lartë, veçanërisht në bordurën që rrethon siluetën e hyrjes së portës. Ky detaj tregon për një punim të kujdesshëm dhe një aftësi artistike të shquar, ndërsa shpalos një përdorim të njohur të teknikave tradicionale të ndërtimit.

Sipas studiueses dhe specialistes së artit, Fatbardha Shkupi, ndërtimi i "Portës së Pashait" atribuohet gjyshit të usta Naum Ngjelës, nga Lavdari i Oparit të Korçës. Ky fakt i jep një dimension të veçantë dhe një lidhje me traditën dhe historinë e ndërtesave të tilla në këtë zonë të Shqipërisë.

Ndërtimi i "Portës së Pashait" daton në gjysmën e dytë të shekullit XVIII, gjatë periudhës së sundimit të Ahmet Kurt Pashës. Kjo periudhë shënon një fazë të rëndësishme të zhvillimit urban dhe arkitektonik në qytetin e Beratit, dhe ndërtimi i kësaj porte është një shembull i shkëlqyer i kësaj periudhe të artit dhe arkitekturës.

"Porta e Pashait" është jo vetëm një objekt arkitektonik i rëndësishëm, por gjithashtu një dëshmi e trashëgimisë kulturore të Beratit dhe një pjesë e pasur të historisë së qytetit. Me detajet e saj të bukura dhe vlerat e saj historike, ajo bën pjesë në pasurinë kulturore të Shqipërisë dhe është një destinacion interesant për të gjithë ata që janë të pasionuar për artin, arkitekturën dhe historinë.

 

Book your vacations

Adresa

tek Porta e Pashait, Rruga Mihal Komnena 5001, Berat, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose