Objekte Kulti

Manastiri i Shën Pjetrit dhe Pavlit, Vithkuq

Vlerësime 0

Manastiri i Shën Pjetrit dhe Pavlit në Vithkuq është një monument i rëndësishëm i kulturës dhe historisë së rajonit të Korçës. Ndërtuar në mesin e shekullit të 18-të, kjo strukturë e shenjtë u pikturua nga piktorët e shquar Kostandin dhe Athanas Zografi. Kisha e manastirit është një bazilikë trinefëshe e cila ka një kupolë të imponueshme dhe pikturimet e brendshme janë një vepër e artit të ndritshëm të periudhës së Rilindjes së Kombit. Ikonostasi, i punuar me teknikën e gdhendjes së rrafshtë në dru, është një prej veprave më tërheqëse të këtij manastiri, duke përmbajtur motive floreale dhe skena të përshtatura nga jeta e fshatit.

Manastiri ka një histori të pasur, duke shërbyer si qendër e jetës kulturore dhe fetare në zonën përreth. Me mbi 40 konakë, 500 koka dhen, dhe 25 dyqane në Korçë, si dhe pronësi të tilla si ullishta në Vlorë dhe një mullir fshati, ai ka qenë një institucion i rëndësishëm ekonomik për komunitetin lokal. Të ardhurat vjetore të manastirit janë shfaqur të jetë 400 lira në vit.

Edhe pse konakët e tij janë shkatërruar gjatë Luftës së Dytë Botërore, kisha e mbetura e shenjtërisë dhe ikonostasi i tij mbeten një testim i thellë i trashëgimisë së krishterë ortodokse dhe artit të kohës së kaluar. Sot, Manastiri i Shën Pjetrit dhe Pavlit është një destinacion i rëndësishëm turistik dhe një vend i qetë për reflektim dhe adhurim për besimtarët dhe të interesuarit për historinë dhe kulturën e rajonit.

Book your vacations

Adresa

GHJX+GM4, Vithkuq, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose