Objekte Kulti

Manastiri i Ardenicës

Vlerësime 0

Manastiri i Ardenicës, i njohur edhe si Manastiri i Lindjes së Hyjlindëses Mari, është një ndër manastiret më të njohura dhe historike në Shqipëri. Vendosur afër fshatit Ardenicë, rreth 18 km në jugperëndim të qytetit të Lushnjës.

Manastiri është një trashëgimi e rëndësishme e periudhës mesjetare dhe ka një lidhje të thellë me historinë dhe kulturën e Shqipërisë. Emri i tij, "Ardenica," ka origjinë të mundshme nga një tempull pagan i dedikuar Artemisë, që ka qenë ndërtuar në këtë vend para ndërtimit të manastirit.

Në vitin 1282, me nismën e perandorit Andronik II Paleolog të Bizantit, mendohet se janë hedhur themelet e këtij manastiri. Ai u ngrit pas një fitoreje të perandorit mbi anzhuinët në Berat. Në kohën e sundimit osman, manastiri vazhdoi të luajë një rol të rëndësishëm, duke u bërë edhe vendi i kurorëzimit të heroit kombëtar Gjergj Kastrioti, i njohur ndryshe si Skënderbeu, me Andronika Arianitin më 21 prill 1451.

Manastiri ka një arkitekturë mesjetare karakteristike dhe është një qendër e shenjtë për besimtarët. Ai ruhet me kujdes dhe përbën një destinacion kulturor dhe fetar i rëndësishëm në Shqipëri. Kisha e manastirit ka qenë dëshmitare e momenteve të rëndësishme historike dhe kulturore, duke shtuar një dimension të veçantë emocional dhe historik për vizitorët. Sot, manastiri është i hapur për vizitorë dhe besimtarë të cilët dëshirojnë të njihen më afër me trashëgiminë e tij të pasur dhe të ndjejnë frymën e këtij vendi të shenjtë.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

RH9V+F4, Kolonjë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose