Objekte Kulti

Kulla e Turanit

Vlerësime 0

Kulla e Turanit është një kullë karakteristik, e ndërtuar në skajin lindor të fshatit Turan. Kjo kullë është një dëshmi e shquar e arkitekturës së fortifikuar dhe ka një histori thelbësore që shtrihet në kohën e lashtë.

Kjo kullë ka një planimetri katrore me përmasa të vogla dhe një ambjent në çdo kat, duke theksuar funksionin e saj të përqendruar kryesisht në mbrojtje. Volumi i mbyllur, strehët e gurta të pazhvilluara dhe mungesa e dritareve flasin për karakteristikat e një objekti të ndërtuar kryesisht për qëllime mbrojtëse. Me një sipërfaqe prej 46,575 m2 dhe dimensione 6.75 x 6.9 m, kulla ka një lartësi prej 15 metrash.

Kulla është ndarë në katër kate, secila me një funksion të caktuar. Kati i parë shërben si depo për prodhimet bujqësore, ndërsa kati i dytë është ambjenti kryesor i luftimit, i cili është i errët, pak më i ulët se katet e tjera dhe i pazhvilluar me komoditete. Ky kat është i pajisur me frengji për armë zjarri, disa prej të cilëve ndodhen në muret lindor, jugor dhe perëndimor të kullës. Shkallët për të arritur në katin e dytë janë të ndërtuara me gurë.

Në katin e tretë ndodhet ambjenti kryesor i banimit, i cili përfshin një kthine të ndriçuar nga frëngji të vendosura në muret lindor dhe jugor të kullës. Në këtë kthine gjithashtu ndodhet një ambjent sanitar me një dritare të vogël nga ana veriore.

Kati i katërt është më i lartë se katet e tjera dhe mbulohet nga një kupolë sferike, e ndërtuar me gurë smërçi. Në këtë kat, gjurmet e një oxhaku të thelluar në formë gjysëmrrethi tregojnë se ky ambjent shërbente për gatimin gjatë periudhës së verës.

Kulla e Turanit është një ndër objektet e rëndësishme të trashëgimisë kulturore në këtë zonë, duke paraqitur një kombinim të veçantë të funksioneve mbrojtëse dhe banimi, dhe ofron një perspektivë fascinuese mbi jetën dhe strukturat e kohës së lashtë.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

Turan, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose