Objekte Kulti

Kisha Katolike e Shën Kollit, Selcë

Vlerësime 0

Kisha Katolike e Shën Kollit në Selcë, është një ndërtesë e shquar fetare me një histori të pasur dhe interesante. Historiku i kësaj kishe është e lidhur ngushtë me zhvillimin e Kelmendit dhe me ngjarjet historike të kohëve të ndryshme në këtë rajon malor të Shqipërisë.

Ndërtimi i kësaj kishe fillon në periudhën e mesjetës, rreth shekullit të 14-të, kur ndërtesat fetare filluan të ndërtoheshin në këtë rajon. Arkitektura e kësaj kishe është një kombinim i stileve romanik dhe gotik, një shembull i rrallë i artit të kishave të kohës. Kisha është vendosur në një vend strategjik, duke dominuar qendrën e fshatit, dhe ka qenë qendra e jetës fetare dhe sociale për banorët e Kelmendit.

Në periudha të ndryshme historike, kisha ka patur një rol të rëndësishëm në jetën e komunitetit të Kelmendit. Për shembull, gjatë periudhës së sundimit osman, kisha u përdor si vend për shërbime fetare për myslimanët, ndërsa gjatë periudhës së sundimit komunist në Shqipëri, ajo u përdor për qëllime tjera dhe u vu në harresë për një kohë të gjatë.

Me rënien e regjimit komunist në vitin 1991, fillon një periudhë e rinovimit dhe rindërtimit të kishave dhe objekteve fetare në Shqipëri, përfshirë edhe Kishën e Shën Kollit në Selcë. Kisha u rindërtua dhe u restaurua gradualisht, duke u bërë një qendër e rëndësishme fetare për komunitetin e Kelmendit dhe një destinacion i rëndësishëm turistik për vizitorët.

Sot, Kisha e Shën Kollit është një monument i rëndësishëm kulture dhe historie, një shembull i vlerave të trashëgimisë fetare dhe arkitekturës mesjetare në Shqipëri. Vizitorët që e vizitojnë kishën mund të ndjehen të mahnitur nga arkitektura e saj e bukur dhe të ndihen pjesë e një historie të pasur kulturore dhe fetare.

Book your vacations

Adresa

St. Nicola Church, SH20, Selcë

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose