Objekte Kulti

Kisha e Shën Teodorit

Vlerësime 0

Fshati i bukur i Delbnishtit është një qendër e rëndësishme e besimit katolik në Shqipëri, me banorë të krishterë katolikë që kanë ruajtur traditat dhe historinë e tyre të pasur. Kisha e Shën Teodorit është një ndër thesaret e këtij fshati, e cila ka një histori të pasur dhe ka luajtur një rol të rëndësishëm në jetën fetare të komunitetit.

Kisha është një mbresë e arkitekturës së Kishës Katolike, duke shquar për bukurinë dhe rëndësinë e saj historike. E njohur si Selia rezidenciale e Arqipeshkvisë së Durrësit nga viti 1859 deri më 1937, kjo kishë ka ndihmuar në shpërndarjen e fesë dhe ruajtjen e trashëgimisë kulturore. Pallati arqipeshkvor tre-katësh, i ndërtuar në vitin 1895, është një dëshmi e arritjeve arkitekturore të kohës së tij, megjithatë, fatkeqësisht, ai u vu në flakë nga Haxhi Qamili më 2 shtator 1914.

Në këtë fshat ka shërbyer dhe banuar një numër i madh i meshtarëve, që kanë dhënë kontribut të shquar në shërbimin fetar dhe kulturor. Ndër ta, përmendet Imzot Prend Bjanku (Kameri), i cili ka lindur në këtë fshat dhe ka shërbyer si një udhëheqës i rëndësishëm fetar. Kontributi i tij në ruajtjen dhe përhapjen e besimit katolik shqiptar ka lënë gjurmet e veta në historinë e këtij vendi.

Me të gjitha këto pasuri kulturore dhe historike, Delbnishti ka qenë një qendër e rëndësishme e jetës fetare në Shqipëri. Megjithatë, gjatë periudhës së regjimit komunist, besimi fetar u ndalua me ligj, dhe Kisha e Shën Teodorit në Delbnisht u mbyll e fundit në Shqipëri. Kjo ka qenë një periudhë e vështirë për komunitetin, por trashëgimia e tyre kulturore dhe besimi i tyre kanë vazhduar të jetojnë, dhe fshati vazhdon të mbetet një vend i veçantë dhe i pasur në histori dhe kulturë.

Book your vacations

Adresa

MP3P+5Q, Laç, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose