Objekte Kulti

Kisha e Shen Spiridhonit, Mifol

Vlerësime 0

Kisha e Shen Spiridhonit në fshatin Mifol, në qytetin e Vlorës, është një nga monumentet më të rëndësishme dhe më të njohura të kësaj zone. Kisha është kushtuar shenjtorit Spiridhon, një shenjtër i respektuar nga besimtarët ortodoksë për mrekullitë dhe ndihmën që ata iu ofronin.
Kisha është një strukturë e bukur me elemente arkitektonike të shquara. Ajo ka një formë drejtëkëndore, me një kupolë karakteristike që ngrihet majestikisht sipër saj. Teknika e ndërtimit është e thjeshtë, përdoret guri i punuar, i lidhur me llaç, një teknikë e zakonshme në arkitekturën e kishave ortodokse.
Hyrja kryesore e kishës ndodhet në anën perëndimore dhe çon drejt pronaosit dhe më tej në naos. Kisha gjithashtu ka dy hyrje të tjera anësore, njëra në anën veriore dhe tjetra në anën jugore, duke i dhënë lehtësi qasje besimtarëve. Ajo është e pajisur me dritare në faqet anësore, duke e bërë të ndriçohet  nga drita natyrale.
Një karakteristikë interesante e kësaj kishe është apsida e saj, e cila është gjysmë rrethore në formë dhe ka një dritare të vogël drejtëkëndore që shërben për dritë dhe ajrim. Në qendër të apsidës ndodhet diakonikini dhe protezisi, të cilat janë të pajisura me kamare dhe me një dritare të vogël në pjesën e sipërme.
Historia e kësaj kishe shtrihet nëpër shekuj. Ajo ka qenë një qendër e rëndësishme fetare për komunitetin ortodoks të fshatit Mifol dhe për zonen e Vlorës në përgjithësi. Festimi i shenjtorit Spiridhon në këtë kishë, më 12 dhjetor, është një ngjarje e rëndësishme për besimtarët dhe për komunitetin lokal.
Gjatë shekujve, kisha e Shen Spiridhonit ka qenë edhe një kishë varrezë, me varre të hershme që datojnë në fillim të shekullit të 20-të, duke mbizotëruar varret e periudhës së Luftës së Dytë Botërore. Edhe pas periudhës së komunizmit, kisha ka vazhduar të funksionojë si një vend i rëndësishëm për adhurimin dhe për tregimin e historisë së këtij fshati.
Sot, kisha e Shen Spiridhonit vazhdon të jetë një qendër e rëndësishme fetare për besimtarët ortodoksë në këtë zonë. Edhe pse sot nuk vazhdojnë të kryhen varrime për shkak të mungesës së hapësirës, kisha mbetet një simbol i rëndësishëm i besimit dhe i historisë së fshatit Mifol dhe të qytetit të Vlorës.

Book your vacations

Adresa

JF4R+5MP, Unnamed Road, Mifol, Mifol, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose