Objekte Kulti

Kisha e Shën Premtes, Valësh

Vlerësime 0

Kisha e Shën Premtes në fshatin Valësh, qarku i Elbasanit, është një thesar i pasur kulturor dhe artistik që shquhet për pikturat murale të shkëlqyera dhe për lidhjen me një mjeshtër të rëndësishëm të artit ikonografik, Onufri, në shekullin e 16-të. Ky monument i trashëgimisë kulturore është një ndërtesë e vogël, por me një brendësi të pasur artistike.

Brenda kishës, pikturat murale janë një thesar i vërtetë artistik. Onufri, një mjeshtri i shquar i ikonografisë, ka krijuar një seri pikturash që kombinojnë traditën piktorike lokale me elementë nga tradita lindore (paleologe) dhe perëndimore (italiane). Ky kombinim i teknikave dhe influencave ka krijuar piktura të shquara, realiste dhe natyrale. Përfaqësimi i ngjyrave dhe detajet e pikturave dëshmojnë për aftësitë e tij të jashtëzakonshme artistike.

Kisha është e ndërtuar si një kapelë me një nef dhe një hajat të vogël, duke e bërë të njëjtën njësi arkitektonike dhe artistike. Në brendësi, naosi dhe hajati janë përkryer me pikturat murale të Onufrit, që e bëjnë kishën një vend të rëndësishëm në historinë e artit dhe trashëgimisë kulturore shqiptare.

Onufri, i cili u shfaq në Shqipërinë qëndrore dhe Greqinë veriore dhe zonat fqinje, ka lënë gjurmet e tij të pashlyeshme në artin ikonografik. Datimi i kishës, i shënuar në mbishkrimet e Onufrit në vitin 1554, tregon për rëndësinë historike të kësaj ndërtese.

Kisha e Shën Premtes është shpallur monument kulture i kategorisë së parë në vitin 1963, duke e theksuar rëndësinë e saj në mbrojtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore. Për shqiptarët dhe komunitetin artistik, ajo paraqet një dëshmi të ndritshme të talentit dhe aftësive të një nga mjeshtërve të shquar të artit ikonografik, Onufri, dhe një kontribut të pasur në kulturën e vendlindjes.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

252P+6GG, Pashtresh, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose