Objekte Kulti

Kisha e Shën Gjergjit,Strum

Vlerësime 0

Kisha e Shën Gjergjit në Strum, Fier, është një thesar i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore, ndërtuar në vitin 1782 dhe pikturuar nga vëllezërit Çetiri nga Grabova. Ky monument shquhet për arkitekturën dhe vlerat artistike që sjell në vëmendje.

Kisha ndodhet rreth 1 km në veri të Strumit, në anën e djathtë të rrugës automobilistike që lidh Strumin me fshatin Suk i Poshtëm. Me një gjatësi prej 10 metrash dhe lartësi 3.5 metra, kisha është një ndërtesë e formës drejtkëndëshe, orientuar nga lindja në perëndim dhe mbuluar nga një çati me tavan të rrafshët. Dy portat, njëra në veri dhe tjetra në perëndim, japin hyrje në këtë objekt fetar.

Në kohën e ndërtimit, kisha kishte një naos (sallë e adhurimit) njënefësh dhe një absidë. Këto pjesë ishin njëherazi dekoruar me afreske nga vëllezërit Çetiri, piktorë të njohur grabovarë. Megjithatë, sot, afresket janë në gjendje të rëndë, duke e lënë pjesën më të mirë të tyre në pjesën perëndimore të murit verior të kishës.

Kambanorja e kishës, e rindërtuar në vitin 1935, ka një lartësi prej shtatë metrash. Në mbishkrimin e saj shkruhet për një ngjarje të rëndësishme, "Ndreqja e kambanave nën kujdestarinë e Lil Çobos dhe Lil Stambolliut më 25 gusht të vitit 1935 nga usta Vasil Lapi."

Hyrja e kishës është e veçantë, e lartë 1.8 metra dhe e dekoruar me gurë të bardhë të skulptuar, imitim i kolonave antike, dhe një qemer me dy rozeta mbi të. Në këtë zonë gjendet edhe mbishkrimi që përcakton vitin e ndërtimit, prill 1782.

Ndërtimi i kishës është kryer me përdorimin e gurëve gëlqerorë nga guroret vendase dhe me përdorimin e mermerëve të sjellë nga ndërtime antike. Objekti ka qenë i suvatuar nga brenda dhe mbante një atmosferë thelbësore të besimit fetar. Ikonostasi dhe objektet e tjera brenda naosit mungojnë, por në dyshemenë e pashtruar të faltores dallohen dy pjesë kolonash antike dhe një kapitel dorik, gjë që tregon për shfrytëzimin e materialeve nga qyteti Dimali, i cili ndodhet pranë.

Kisha e Shën Gjergjit në Strum është një pamje e rëndësishme e trashëgimisë kulturore dhe arkitekturës së periudhës së mesjetës në Shqipëri.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

QP5H+RRF, Strum, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose