Objekte Kulti

Kisha e Shën Gjergjit

Vlerësime 0

Kisha e Shën Gjergjit në Nokovë të qarkut Gjirokastër paraqet një ndërtesë të veçantë me vlerë arkitekturore dhe historike, e cila ka qenë një pjesë e komunitetit të këtij qyteti që nga viti 1772. Ndërtuar në stilin e arkitekturës së kishave ortodokse, ajo shquhet për disa elementë karakteristikë që e bëjnë atë të dallueshme dhe tërheqëse.

Narteksi i kishës gëzon një pozicion thelbësor në anën perëndimore të ndërtesës. Kjo hapësirë është e mbuluar me qemer, dhe në të vendoset një shtyllë qendrore e mbuluar me cati e tavan druri. Nga narteksi, hyrja në kishë realizohet përmes derës së naosit në anën veriore të ndërtesës. Në pjesën e jashtme të kishës, përballë derës së naosit, është ndërtuar një këmbanare që shton vlerën estetike dhe funksionale të ndërtesës.

Narteksi është i lidhur me naosin përmes një dere të vendosur në murin ndërmjet tyre. Ky mur ka dy dritare anash, duke përmirësuar ndriçimin e hapësirës së brendshme, veçanërisht nga dritarja jugore. Nefi qëndror, i cili përbën pikën e kishës, mbulohet me një qemer cilindrike drejtuar nga lindja në perëndim. Nefet anësore ndryshojnë nga shembujt e zakonshëm duke u mbuluar me tavane të rrafshët dërrase.

Përmbajtja e brendshme e kishës  tregon se edhe catia e kishës është e realizuar me dru.

Ambienti i altarit është ndarë nga naosi me një ikonostas druri, duke krijuar një ndarje simbolike mes hapësirës së përjetshme dhe atij tokësore. Absida e altarit është e zbukuruar me hark, duke krijuar një efekt dekorativ dhe artistik. Korniza e absidës përfundon me një rresht dhëmbësh sharre, shtojcë tjetër që kontribuon në pasurimin vizual të kishës.

Ky monument i kulturës shqiptare reflekton një periudhë të rëndësishme historike dhe arkitekturore dhe është një dëshmi e pasurisë së trashëgimisë kulturore të këtij rajoni.

 

Book your vacations

Adresa

Unnamed Road, 5F5J+H24, Strëmbec, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose