Objekte Kulti

Kisha e Labovës së Kryqit

Vlerësime 0

Kisha e Labovës së Kryqit është një nga monumentet më të rëndësishme dhe më interesantë në jug të Shqipërisë, dedikuar Shën Mërisë. Ajo gjendet në fshatin Labovë e Kryqit, në një vend të bukur në natyrën e kodrave të kësaj zone.

Që të arrini në kishën e Labovës së Kryqit, ju do të ndiqni një rrugë që nis nga një degëzim në autostradën jugore të Gjirokastrës, duke marrë kthesën drejt Libohovës. Pas kësaj, rruga vazhdon nëpër zona rurale dhe kodra deri në një kthesë djathtas që të çon në majë të një kodre. Nga kjo pikë, është shkurtuar rruga deri në Labovën e Kryqit, duke kaluar përmes një rruge të asfaltuar. Udhetimi i tërë merr rreth 40 minuta, por është një përvojë e mahnitshme natyrore.

Kisha e Labovës së Kryqit është një strukturë e mrekullueshme arkitektonike, e cila mbart një histori të thellë dhe të rëndësishme kulturore. Ajo është ndërtuar në stilin bizantin, me një kupolë të lartë qendrore, e cila dominon në qendër të ndërtesës. Navës dhe aislet janë konstruktuar në një mënyrë që të formojnë figurën e kryqit, duke e bërë kishën të një bukurie të jashtëzakonshme.

Hyrja kryesore në kishë është përmes një narteksi të mëvonshëm, duke krijuar një ambient të veçantë për të hyrë në kishë. Në murin e brendshëm të kishës, gjenden afreske të pikturuara me kujdes, duke shfaqur pamje të ndryshme nga Bibla dhe jetës së shenjtë. Kisha e Labovës së Kryqit është një monument i rëndësishëm i shekullit të 13-të dhe kohës së Despotatit të Epirit, dhe ndoshta ka një thellësi historike edhe më të vjetër, deri në periudhën e Perandorit Justinian në vitet 527-565 pas Krishtit.

Book your vacations

Adresa

Labovë e Sipërme, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose