Objekte Kulti

Kalaja e Sebastes, Lac

Vlerësime 0

Kalaja e Sebastes, Lac është një monument kulture i kategorisë së parë në Shqipëri, i shpallur kështu që nga viti 1963. Ky fortifikim i periudhës së Antikitetit të Vonë ngrihet mbi një kodër rreth 200 metra të lartë, duke ofruar një pikë kontrolli strategjikë mbi fushën e Laçit. Muret e kështjellës së Sebastes janë një dëshmi e rëndësishme e periudhës së lashtë, e cila daton nga shekulli IV deri në shekullin VI.

Kalaja është identifikuar me emrin "Sebasta", por arkeologët e lidhin atë edhe me emrin e lashtë "Latium". Kjo ngrihet si një pikë kontrolli në rrugën Dyrrahium-Lisuss-Scodra në periudhën e hershme. Ndërkohë që jeta fillimisht zbret në fushë në shekujt e parë të erës sonë, një zhvendosje sërish ndodh në shekullin IV-VI, si rezultat i dyndjeve barbarë në Ballkan. Kjo herë, vendndodhja e kështjellës lëviz në kodrën e njohur të Shën Antonit.

Muret e rrethimit të kështjellës së Sebastes tregojnë një teknikë të veçantë ndërtimi me gurë kuadratikë dhe fragmente të qeramikës me vernik të zi gjetura brenda tyre. Këto elemente datojnë kështjellën nga fundi i shekullit IV dhe faza e dytë e shekullit VI. Ky periudhë e ndërtimit përkon me një fazë të ndryshimeve të ndërtimeve fortifikuese në këtë pjesë të Ballkanit.

Book your vacations

Adresa

Laç 4701, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose