Natyrë

Fshati Vaqarr

Vlerësime 0

Fshati Vaqarr shtrihet në jug perëndim të Tiranës, rreth 6 km larg saj. Territori i Vaqarrit kufizohet në veri me Kasharin, në perëndim me Ndroqin , në lindje me Farkën dhe në jug me Pezën e Baldushkun. Zona ka qenë e banuar që në antikitet me kalatë dhe gjetjet e tjera arkeologjike. 

•Një mbishkrim i zbuluar në fshatin Prush në vitet 70’ të shekullit të kaluar, gjatë punimeve dolën në pah gurë të punuar, të zbukuruar si dhe një pllakë me mbishkrim përkujtimor, të cilat dëshmojnë për Vaqarin si një vendbanim i hershëm. 

•Në fshatin Lalm është zbuluar një pllakë varri e vjetër prej guri gëlqeror. Mbishkrimi mortor i gdhendur brenda një kornize i përket një skllaveje të liruar për merita të saj si mëndeshë.  

•Në fshatin Allgjatë është zbuluar pjesa e sipërme e një stele prej guri gëlqeror. Mbishkrimi është epitafi i varrit të një skllaveje të shek.I ose II, e cila ka vdekur në moshë të re dhe ruhet në Muzeun Arkeologjik.

Pozita gjeografike e fshatrave është fushore dhe kodrinore ku lartësia mesatare është rreth 150 m mbi nivelin e detit. Pyjet zënë një sipërfaqe të konsiderueshme në zonën e Vaqarrit. Në krahun e djathtë të rrugës Tiranë-Durrës ndodhet një nga sipërfaqet me pyllëzim më të dendur dhe më të veçantë të llojit pishë. Kjo sipërfaqe e pyllëzuar shtrihet kryesisht në fshatrat: Lalm, Allgjatë, Prushaj dhe Gropë. Kryesisht banorët e zonës merren me bujqësi dhe blegtori dhe një pakicë me prodhime artizanale si: gdhendje në dru, qëndistari etj. Fshatrat janë fushore, ku banorët kryesisht kultivojnë: foragjere, drithëra, perime të llojeve të ndryshme. Gjithashtu një pjesë e mirë e banorëve merren edhe me blegtori: me mbarështimin e gjedheve, me shitjen e qumështit dhe të nënprodukteve të tij.

Në Vaqarr gjatë rrugës nacionale  janë ndërtuar një sërë restorantesh që ofrojnë kuzhinë tradicionale me produktet bio të zonës. Vaqarri ky fshat i bukur, mbetet një destinacion i përkryer, për të kaluar kohë të këndshme me familjen, shoqërinë, në ajrin e pastër dhe me një larmi specialitetesh autentike shqiptare si fërgesa ose tava e dheut, mishi me narden, llojet e byrekëve me lakra të egra apo spinaq të cilat njihen për shijen e tyre.

Book your vacations

Adresa

Vaqarr, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose