Destinacione

Çfarë mund të vizitoni në Konispol?

05 Jul 2023 Konispol

Konispoli shtrihet në një luginë me lartësi 400 m mbi nivelin e detit, në skajin më jugor të Shqipërisë. Sipërfaqja e përgjithshme është 221.88 km² dhe popullsia arrin në 13.737 banorë. Konispoli kufizohet me Shalësin dhe malin e Saraqindit në veri, me Lopësin (fshat i Çamërisë) në jug, me Vërvën e Dishatin në lindje dhe me shkallën e Çiflikut në perëndim.

Veç emigracionit, falë pozitës gjeografike, popullsia e Konispolit merret me bujqësi, frutikulturë dhe blegtori. Pika kufitare e doganës së Qafë Botës mbetet një portë e qytetit, i cili mirëpret jo vetëm emigrantët e ardhur nga Greqia por edhe turistët, me dëshirën për të njohur këtë vend të vogël, me shumë objekte arkeologjike dhe monumente historike.

Objektet e Trashëgimisë Kulturore të rëndësisë së veçantë që mund të vizitoni në Konispol

 • Historik – Arkeologjik
 1. Kalaja e Ali Pashë Tepelenës, në vendin e quajtur Mahalla afër markatit
 2. Kulla e Janit (Rrënojat)
 3. Kalaja e Ali Pashës në Fermën e Vrinës
 4. Kalaja e Çukës së Ajtoit
 5. Kalaja e Malathresë
 6. Zona e Mbrojtur Rrënojat e Kishës së Çifligut
 7. Zona e Mbrojtur Kalaja e Ali Pashës, në vendin e quajtur Mahalla afër Merkatit – Muret e rrethimit me një distancë prej 5 m përreth
 8. Zona e Mbrojtur Kalaja e Çukës së Ajtoit – muret brenda dhe jashtë tyre me një distance prej 5 m përreth
 9. Zona e Mbrojtur Kalaja e Malathresë - muret brenda dhe jashtë tyre me një distance prej 5 m përreth
 • Burime të tjera Kulturore
 1. Gërmadhat e Ujësjellësit 
 2. Gurorja në Kodrën Shkalla të Konispolit

Turizmi i Kulturës, Trashëgimi - Arkitekturë

 1. Banesa e Rushit Omerit
 2. Banesa e Azbi Sheretit
 3. Banesa e Alush Myrtos
 4. Banesa e Shaban Xhemilit
 5. Banesa e Bujar Lamçes
 6. Banesa e Hame Takos
 7. Banesa e Beqo Zenunit
 8. Banesa e Vëllezërve Koqini
 9. Banesa Shtetërore (Ish Alush Takës)
 10. Banesa e Maze Goxhajt
 11. Banesa Shtetërore (Spitali i Qytetit)
 12. Banesa e Eqerem Myrtës
 13. Banesa Pasuri Shteti e Dino Omerit
 14. Porta e Oborrit të Banesës së Haki Osmanit

Objekte të tjera me rëndësi kulturore natyrore që mund të vizitohen janë:

 • Turizëm i Interesit të Veçantë – Speleologji

       1. Shpella e Konispolit

 • Burime të tjera Natyrore
 1. Gryka e Bogazit
 2. Liqeni i Rrezes
 3. Burimet e Kripura të Mullirit të Rrezes
 • Pikë Turistike
 1. Kodra e Buarit
 • Konispoli ka këto fshatra:

Çiglik, Xarrë, Mursi, Shkallë, Vrinë, Shëndëlli, Sopik, Pandalejmon, Vagalat, Markat, Dishat, Vërvë, Shalës, Ninat, Janjar.

  

Book your vacations