Natyrë

Lepusha

Vlerësime 0

Lepusha, një fshat i vogël, por me një bukuri natyrore të jashtëzakonshme, gjendet në komunën Kelmend të Malësisë së Madhe në Shqipëri. Emri i saj vjen nga një bimë barishtore me lule të verdha, e njohur si Lepushtra (Caltha palustris), e cila rritet me shumicë në këtë fshat. Kjo pjellë e vogël është një perlë e Alpeve Shqiptare dhe një kryevepër e natyrës së Kelmendit.

Fshati është i ndarë në katër grupime shtëpish, të shpërndara në dy pellgje ujëmbledhëse: në atë të Vermoshit dhe në atë të Cemit, në lartësinë mbi 1260 metra. Peizazhi i Lepushës është i mrekullueshëm, me male të larta, pyje të dendura, dhe një kontrast të theksuar midis peizazhit alpin të bllokut të Shenikut në Bjeshkët e Namuna dhe atij të maleve të tjera përreth.

Fshati ka një histori të pasur, dhe banorët e parë erdhën në fillim të shekullit të XX nga zonat e Vuklit dhe Nikçit. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, në Lepushë numëroheshin 18 ekonomi, ndërsa më 1998, banorët arrinin në 495. Ekonomia kryesore bazohet në blegtori dhe kultivimin e tokës, me një fokus të veçantë në kulturën e patates. Përpunimi artizanal i drurit është gjithashtu një burim i rëndësishëm për ekonominë lokale.
Fshati ka një njësi tregtimi dhe një shkollë 8-vjeçare. Qafa e Lëpushës ka qenë një vend i rëndësishëm për kuvendet e kelmendasve dhe për festimin e përvitshëm të Shën Prendes, një ngjarje tradicionale e njohur si "Logu bjeshkëve."
Lepusha është një destinacion i mrekullueshëm për turizmin malor. Me potencialet e saj natyrore dhe kulturore, ofron mundësi për alpinizëm, rrëshqitje mbi borë, njohje të florës dhe faunës vendore, gjuetinë e kafshëve të egra, dhe shumë aktivitete të tjera. Qyteti bën pjesë në zonën malore të Alpeve Shqiptare, duke sjellë një eksperiencë autentike për ata që e vizitojnë.

Book your vacations

Adresa

Lëpushë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose