Muze

Manastiri dhe Kisha e Shën Mërisë Hyjlindëse

Manastiri dhe Kisha e Shën Mërisë Hyjlindëse është ndërtuar në një truall piktoresk në veriperëndim të qytetit të Vlorës. Kisha rrethohet nga mjediset e manastirit, ndërtesa me arkitekturë tradicionale, me cardak në katin e dytë që hapet ndaj kishës. Ajo është e tipit kryq I lirë me k

Muze

Muzeu Arkeologjik i Sarandës

Në Muzeun Arkeologjik të Sarandë mund të njiheni me fillimet e qytetërimit në Onhezmi, të cilat nisin në shekullin III para Krishtit, kur Onhezmi shërbente njëherësh edhe si një port i Foinikës, kryeqendrës së Kaonisë, mbretërisë së Pirros së Epirit. Gjatë shekullit IV qyteti u rrethua me mure

Muze

Shpella e Spillesë

Shpella e Spillesë është më e madhja nga një seri shpellash dhe kjo e justifikon shkëlqyeshëm emrin e gjirit me të njëjtin emër. Shpellat janë të vendosura në bazën e një shkëmbi të ulët 100 metra nga vija e sotme bregdetare e Spillesë. Shpella shtrihet në një thellësi prej më shum&e

Muze

Muzeu Historik i Fierit

Përpjekjet e para për ngritjen e një muzeu në Fier lidhen me arkeologun e njohur Leon Rei në vitin 1936. Ky muze do të ishte i karakterit arkeologjik, me objektet e zbuluara gjatë gërmimeve në qytetin antik të Apolonisë, por nuk u realizua. Ngritja e muzeut u bë realitet vetëm pas çlirimit. Si hap i parë shërbeu nj&e

Muze

Muzeu Historik i Shkodrës

Muzeu Historik i Shkodrës ka nisur të organizohet që në vitin 1947 ,por mori formë të plotë më 1949. Ai u vendos në qendër të qytetit, në një ndërtesë monumentale të shek 19, vlerat e së cilës ia shtonte "Kulla e Sahatit" bashkëngjitur me të. Muzeu fillimisht u ngrit mbi bazën e koleksione

Muze

Muzeu Kombëtar i Pavarësisë

Muzeu Kombëtar i Pavarësisë është krijuar në vitin 1936 në Vlorë dhe është muzeu i parë shqiptar. Ndodhet në ndërtesën ku ka qëndruar qeveria e parë shqiptare. Ambienti më i rëndësishëm i muzeut është zyra e kryeministrit shqiptar Ismail Qemali dhe salla e mbledhjeve t

Muze

Muzeu Kombëtar i Arsimit

Në ndërtesën ku ndodhet sot Muzeu Kombetar i Arsimit shqiptar, është hapur Shkolla e Parë në gjuhën shqipe, ose siç thirrej atëherë, "Mësonjëtorja e Parë Shqipe". Kjo shkollë u hap më 7 Mars 1887, në shtëpinë ku banonte patrioti korçar Diamant Terpo i cili e dhuroi këtë

Muze

Muzeu i Skënderbeut

Nën këmbët e malit të Krujës gjenden rrënojat e kështjellës brenda të cilës ngrihet Muzeu Kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” i njohur ndryshe dhe si Muzeu i Skënderbeut. Gjergj Kastriot Skënderbeu ishte udhëheqësi i një prej periudhave më të ndritura kombëtare, du

Muze

Muzeu Historik Kombëtar

Muzeu Historik Kombëtar synon të nxisë mirëkuptimin dhe vlerësimin e historisë së Shqipërisë tek publiku vendor, kombëtar dhe ndërkombëtar dhe të inkurajojë dialogun midis qytetarëve, mbi të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen shqiptare. Për këtë qëllim, ai përfton

Muze

Muzeu arkeologjik i Korçës

Muzeu Arkeologjik i Korçës u krijua në vitin 1985 dhe mori formë më të gjerë e më të plotë pas organizimit të vitit 1990. Ky muze është vendosur në dy banesa karakteristike korçare të fillim shekullit XIX (19-të), të cilat për vlerat arkitektonike të tyre janë shpallur monumente kultur

Muze

Muzeu arkeologjik i Apolonisë

Muzeut arkeologjik shënon një periudhë të artë për historikun e këtij qyteti. Nëpërmjet objekteve të ekspozuara vizitorët do të mësojnë se Apolonia antike e krijuar nga kolonët grekë rreth viteve 620 Para Krishtit është ndërtuar mbi rrënjët e një qytetërimi shumë më të

Muze

Muzeu Arkeologjik i Butrintit

Muzeu Arkeologjik i Butrintit u hap në vitin 1950 në mjediset e fortesës së periudhës veneciane, në akropolin e qytetit antik. Asokohe muzeu përmbante materialin e pasur arkeologjik të periudhës greko-romake, të zbuluar nga Misioni Arkeologjik Italian që gërmoi në Butrint midis dy luftrave botërore (1928-1940), e që i

Muze

Muzeu Arkeologjik i Durrësit

Pjesa më e madhe e muzeut përbëhet nga 3204 objekte që gjenden në vendin e lashtë të Dyrrhachium dhe përfshin një koleksion të gjerë nga periudha Greke e Lashtë, Helenistike dhe Romake. Artifaktet kryesore përfshijnë stelat e funeralit romak dhe sarkofagët prej guri dhe një koleksion prej bustesh miniaturë të

Muze

Muzeu Arkeologjik Kombëtar

Muzeu Arkeologjik Kombëtar është i pari muze i krijuar pas Luftës së II Botërore, pasi gjatë kësaj lufte u shkatërruan edhe institucionet e fundit muzeale. U hap më 01.11.1948 si Muze Arkeologjik-Etnografik dhe vazhdoi i tillë deri në vitin 1976, kur u veçua pavijoni etnografik dhe muzeu u organizua si muze i profilizuar arkeo