Natyrë

Vermoshi

Vlerësime 0

Vermoshi, një fshat i vogël, por me një pasuri të thellë kulturore dhe natyrore, gjendet në krahinën e Kelmendit, në skajin më verior të Shqipërisë. Ky vend shquhet për peizazhin e tij të bukur, traditat e lashta, dhe historinë e pasur.

Vermoshi është pjesë e Komunës së Kelmendit në Malësinë e Madhe. Gjendet rreth 95 km nga qyteti i Shkodrës dhe është një destinacion i veçantë për ata që dëshirojnë të shijojnë bukurinë natyrore dhe të njohin trashëgiminë kulturore të zonës.

Emri i Vermoshit vjen nga fjala latine "climens", që do të thotë i urtë, i thjeshtë, i mirë. Kelmendi, krahina ku ndodhet Vermoshi, është një zonë me tradita të pasura dhe një mjedis natyror të mbrojtur.

Qëllimi i udhëtimit drejt Vermoshit bëhet një aventurë e veçantë. Rruga dramatike nga Shkodra drejt Vermoshit kalon nëpër objekte të tilla si qafa e Rrapshit dhe ura e Tamarës mbi lumin e Cemit. Fshati është ngritur mbi një fushë malore e krijuar nga lumi i Vermoshit. Lugina e Vermoshit është e rrethuar nga majat e maleve të përbashkëta të Marlulës dhe Vilës, duke ofruar një pamje të mrekullueshme malore.

Vermoshi ka një histori të pasur që shtrihet nga periudha e lashtë deri në ditët e sotme. Një nga ngjarjet e njohura është themelimi i Besëlidhjes së Lezhës nga Gjergj Kastrioti Skënderbeu në vitin 1444. Gjatë kohës së komunizmit, Vermoshi pësonte ndryshime, por sot është një destinacion i rëndësishëm për turistët dhe ata që duan të njohin historinë dhe trashëgiminë e këtij vendi.

Vermoshi është vendi i ngjarjeve kulturore dhe traditave të pasura. Një nga aktivitetet më të njohura është "Logu i Bjeshkëve", ku organizohet një konkurs ku vajzat shfaqen me kostume tradicionale të zonës. Kjo ngjarje ka pjesëmarrje të gjerë, duke përfshirë edhe emigrantë kelmendas nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Kanadaja, dhe Anglia.

Deri në vitin 1992, Vermoshi kishte 1,300 banorë, por aktualisht shumica e tyre kanë emigruar, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku janë vendosur kryesisht në Detroit. Sot, numri i banorëve të Vermoshit është reduktuar në 530.

Vermoshi ofron shumë aktivitete të natyrës dhe aventurës. Nga ngjitjet malore në malësinë e Marlulës deri te shëtitjet në luginat e thella alpine të Lëpushës dhe Cemit, turistët mund të shijojnë pamjen e mrekullueshme dhe natyrën e pasur të këtij vendi. Skitë në shpatet natyrore me dëborë, peshkimi sportiv i troftës dhe ture me biçikletë janë disa nga aktivitetet e mundshme në këtë oaz natyror.

Vermoshi është një destinacion i veçantë që sjell bashkë bukurinë natyrore dhe pasurinë kulturore të Malësisë së Madhe. Kjo zonë ofron një rrugë të pazakontë drejt njohjes së kulturës, historisë, dhe natyrës së Shqipërisë veriore.

Book your vacations

Adresa

Vermosh, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose