Natyrë

Ura e Vashës

Vlerësime 0

Ura e Vashës është një thesar kulturor dhe arkitektonik që gjendet në një vendndodhje të veçantë mes Klosit dhe fshatit Guri i Bardhë, mbi lumin Mat. Ky monument i lavdishëm ka një histori të pasur dhe një pamje të mrekullueshme në kontekstin e natyrës së tij.
Ura është ndërtuar në fillim të shekullit XVIII (18-të) nga Haxhi Hajrulla Skura, si një akt bamirësie që shërbente për komunitetin dhe udhëtarët që kalojnë nëpër këtë zonë. Përfaqëson një model të rrallë arkitekture të kohës dhe ka mbetur një prej urave më të vjetra të këtij stili në Shqipëri.
Ndërtimi i urës është bërë me gurë llaç gëlqeror, duke i dhënë një karakteristikë të veçantë dhe një pamje tërheqëse. Harku në krahun e djathtë dhe dritarja shkarkuese shtojnë detaje artistike dhe funksionale në këtë krijesë arkitektonike.
Qëndrueshmëria e urës është siguruar nga qemët e dyfishta dhe nga këmbët e vendosura mbi dy brigje shkëmborë. Kjo strukturë e jashtëzakonshme ka gjatësi 11 metra, lartësi 7 metra nga sipërfaqja e ujit, gjerësi 2.8 metra dhe largësi mes dy këmbëve 7 metra.
Sipërfaqja e urës është shtruar me një kalldram të veçantë, duke përfshirë gurë lumi, llaç gëlqere dhe rasa guri, duke i shtuar vlera estetike dhe duke përmirësuar qasjen për vizitorët.
Ura e Vashës është një destinacion i preferuar për turistët vendas dhe të huaj. Shumë vizitorë, përfshirë turistë nga Çekia, kanë lënë gjurmët e tyre, siç tregon një tabelë e vogël që thotë "Ura e Vashës". Për të lehtësuar aksesin e turistëve, është e nevojshme hapja e një rrugë automobilistike nga rruga e Arbërit deri te vetë ura.
Ky monument është një thesar i historisë dhe kulturës shqiptare dhe është shpallur Monument Kulture nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës më datë 30 qershor 1983. Me karakteristikat e tij unike dhe vendndodhjen e bukur në një peisazh natyror të mrekullueshëm, Ura e Vashës vazhdon të mbetet një destinacion i rëndësishëm për të gjithë ata që duan të shijojnë bukurinë e trashëgimisë shqiptare.

Book your vacations

Adresa

Ura e Vashës, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose