Natyrë

Shpella Eremite e Koshorishtit

Vlerësime 0

Shpella Eremite e Koshorishtit është një thesar i pasur i historisë dhe kulturës shqiptare. Kjo shpellë është e njohur edhe si Shpella e Kishës dhe është e konsideruar si shpella më e madhe dhe më e rëndësishme në Shqipëri. Në literaturën shkencore ajo është njohur ndryshe si Shpella e Letmit për shkak të vendndodhjes së saj në faqen e Malit të Letmit, por për qëllimet e këtij pershkrimi, do ta quajmë Shpella e Koshorishtit.

Fshati Koshorisht është një vendbanim i përmendur që në shekullin e 15-të dhe ka një histori të gjatë dhe të pasur. Në vitin 1467, ai është regjistruar në një regjistër kadastral osman me emrin Kosharishtë. Shpella e Koshorishtit është shpallur Monument Kulture e Kategorisë së Parë në vitin 1971, duke e bërë një destinacion të rëndësishëm arkeologjik dhe kulturor.

Në vitin 1982, një ekspedicion etnografik ka kryer një hulumtim të thelluar në Shpellën e Koshorishtit, duke synuar të shpërfaqë veshjet popullore të krahinës dhe vlerat kulturore të pikturave të vendosura në këtë shpellë. Eksplorimi ka ofruar një perspektivë të pasur mbi figurat njerëzore të pikturuara dhe ka shtuar njohuritë mbi historinë dhe traditat e kësaj zone.

Shpella eremite e Koshorishtit, me pasurinë e saj artistike dhe historike, shpërfaq një pasqyrë të jetës dhe kulturës së periudhës së mesjetës në Shqipëri, duke e bërë një destinacion tërheqës për studiues, historianë, dhe të interesuarit për trashëgiminë kulturore të vendit.

Book your vacations

Adresa

799J+7V, Koshorisht, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose