Natyrë

Shpella e Pëllumbasit

Vlerësime 0

Shpella e Pëllumbasit, e njohur ndryshe si Shpella e Zezë, është një vend arkeologjik i pasur me histori dhe kulturë, i vendosur në afërsi të fshatit Pëllumbas. Ky sit arkeologjik ka një rëndësi të jashtëzakonshme për studiuesit dhe vizitorët, duke ofruar një dritare fascinuese në periudhën e hershme të qytetërimit dhe jetës njerëzore.

Shpella e Zezë ka qenë një strehë e paraardhësve tanë, një vend ku ata kanë jetuar dhe zhvilluar aktivitete të tyre që nga periudha e hershme, rreth 10.000 vjet më parë. Arkeologët, me studimet e tyre, kanë zbuluar se në këtë vend janë përdorur teknika të hershme si krijimi i zjarrit dhe veglat primitive, por edhe ato më të zhvilluara. Kjo e bën shpellën një martir i kulturës dhe evolucionit njerëzor në këtë rajon.

Shpella e Pëllumbasit është një nga gjashtë shpellat karstike të njohura për ekzistencën e tyre në Evropë. Ajo ndodhet në një lartësi prej 350 metrash mbi nivelin e detit dhe përfshin një tunel të gjatë prej rreth 70-80 metrash. Kjo shpellë ka një rëndësi të veçantë jo vetëm për historinë dhe arkeologjinë, por edhe për një eksperiencë unike turistike.

Për herë të parë, Shpella e Zezë u vizitua në vitin 1995 nga specialistë të Shoqatës Didaktike Shkencore, duke nisur një epokë të re të zbulimeve dhe hulumtimeve mbi këtë thesar të fshehur historik. Paraardhësit tanë, lënë gjurmët e tyre në muret prej guri, ku mësuesit, përdorues të hershëm të gurit, ndanë mishin dhe pikturuan momentet e tyre të jetës.

Në hyrje dhe thellësi të shpellës, historitë e dashurisë janë të ndjekura nga emrat e tyre, duke ofruar një perspektivë unike mbi jetën dhe traditat e paraardhësve tanë. Shpella e Zezë është një dëshmi e pasur e rrugës së zhvillimit njerëzor dhe një udhëkryq i kulturave të lashta.

Book your vacations

Adresa

7X49+V5V, Pëllumbas, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose