Natyrë

Shkëmbi i Kavajës

Vlerësime 0

Shkëmbi i Kavajës është një gur konglomeratik dhe ranor i moshës miocenike që troket bregut të detit, duke krijuar një pamje të mahnitshme në afërsi të gjirit të Durrësit. Ky monument natyror, me një gjatësi prej 560 metrash dhe një gjerësi prej 160 metrash, ka një histori të pasur dhe shërbeu si dëshmi e betejave të njohura në shekuj.

Emri i Shkëmbit të Kavajës lidhet me Betejën e Dyrrahut në vitin 48 para erës sonë, mes Çezarit dhe Pompeut. Që nga kohërat më të lashta, ky vend ka qenë thelbi i betejave dhe strategjive ushtarake për kontrollin e kësaj zone të rëndësishme bregdetare. Ndërtime të fortifikuara dhe rrjet tunelash shërbenin për mbrojtjen e këtij territori nga pushtuesit dhe ushtritë e huaja.

Shkëmbi i Kavajës tregon shenja të dukshme të modelimit nga erozioni dhe era. Me një lartësi prej 105 metrash mbi nivelin e detit, ai ofron një pamje të mrekullueshme të detit Adriatik dhe bregdetit shqiptar. Forma e tij e veçantë dhe gjelbërimi i përherëshëm i shkurreve dhe pemëve, krijon një peizazh tërheqës për turistët dhe vizitorët.

Pas periudhës së luftërave dhe tensioneve ushtarake, Shkëmbi i Kavajës u hap për turizmin dhe zhvillimin ekonomik. Sot, ai është një destinacion turistik i njohur për plazhet e bukura që rrethojnë këtë zonë.

Ndërsa plazhet në bregdetin e Kavajës janë të njohura për qetësinë,Shkëmbi i Kavajës ofron një eksperiencë të pasur kulturore dhe natyrore për ata që janë të interesuar për historinë dhe bukurinë natyrore.

Top of Form

 

Book your vacations

Adresa

Shkëmbi i Kavajës, Durrës, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose