Natyrë

Qyteti mesjetar i Sardës, Shkodër

Vlerësime 0

Vendodhja: Qyteti mesjetar Sarda, i cili ndodhet në një kodër shkëmbore në bregun e djathtë të lumit Drin, 8 km në jug të qytetit të Shkodrës, ka një pozicion strategjik në këtë zonë. Lidhja e kësaj kodre me vargun e kodrave në bregun jugor të lumit Drin ishte një element i rëndësishëm në lidhjen dhe komunikimin mes qytetit dhe tre kulturave kryesore të rajonit.

Kalaja e Shurdhahut ( Sardes): Kalaja e Shurdhahut, e ndërtuar mbi këtë kodër shkëmbore, ka shërbyer si një vend i fortifikuar dhe mbrojtës për qytetin mesjetar Sarda. Kjo kalajë ka qenë e rëndësishme gjatë periudhës së shekullit VI-VIII, duke mbajtur rrënojat e një kalaje të antikitetit të vonë.

Rëndësia Kulturore dhe Historike: Sipas studiuesve të huaj dhe arkeologëve shqiptarë, qyteza e Sardës ka qenë një qendër e rëndësishme kulturore në përfshirjen e tre kulturave kryesore të rajonit: kulturës së Malësisë, të Mirditës dhe të Zadrimës. Kjo ka ndikuar në të pasuarën dhe zhvillimin e tyre të veçantë, duke i bërë ato të dallohen nga njëra-tjetra.

Gjetjet Arkeologjike: Gjetjet arkeologjike në rrënojat e kalajës së Shurdhahut dhe rreth tij kanë kontribuar në njohurinë tonë mbi jetën dhe kulturën e qytetit mesjetar Sarda dhe periudhën antike.

Emri i qytetit të Sardës, i cili është transformuar në Shurdhah, ka origjinë ilire nga qyteti i Sardis. Emri i transformuar tregon për një lidhje të theksuar me historinë dhe trashëgiminë ilire. Kalaja e Shurdhahut dhe qyteza e Sardës përfaqësojnë një pasuri të trashëgimisë kulturore dhe historike që mund të jetë shpërblyes për ata që janë të interesuar për zbulimin e historisë së këtij rajoni. 

Book your vacations

Adresa

Shurdhah Island, SH25, Bunjet (Dush)

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose