Natyrë

Lumi i Vermoshit

Vlerësime 0

Lumi i Vermoshit është një nga pikat më të bukura dhe të natyrshme të vendit, i vendosur në pjesën më veriperëndimore të Alpeve Shqiptare. Ky lumë shtrihet nga perëndimi në lindje përmes luginës së Vermoshit dhe ka një sipërfaqe të pellgut prej 142 km2, prej të cilave 89 km2 janë brenda kufirit shtetëror të Shqipërisë.

Lugina e lumit të Vermoshit shfaq një formë tipike të një lugu me prejardhje akullnajore. Kjo lloj luge përfshin krahë të pjerrët dhe një fund të sheshtë, i cili shpesh herë është i gjerë 150-200 metra. Zallishti i lumit ruhet në këtë formë deri në derdhjen e tij të përroit të Lepushës.

Lugina e Vermoshit përjeton një peizazh të mrekullueshëm, me pjerrësi akullnajore që bëjnë që peisazhi të jetë edhe më i veçantë dhe më i bukur. Kjo zonë e pasur me biodiversitet dhe peisazhe natyrore të papërshkrueshme shërben si shtëpi për një shumëllojshmëri të faunës dhe flokës së egër.

Pak pas derdhjes së përroit të Lepushës, lumi i Vermoshit del nga territori i Shqipërisë duke formuar një grykë, duke treguar përfundimisht rrugën e tij nga zonat malore të Alpeve Shqiptare. Kjo grykë sjell një peizazh të jashtëzakonshëm dhe shpeshherë shërben si destinacion i përshtatshëm për udhëtimet dhe eksplorimet natyrore. Me karakteristikat e tij të veçanta dhe bukurinë e natyrës, lumi i Vermoshit është një nga thesaret natyrore të Shqipërisë që vlen të eksplorohet dhe të shijohet.

 

Book your vacations

Adresa

Grnčar, Montenegro

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose