Natyrë

Liqeni i Degës, Fierzë

Vlerësime 0

Liqeni i Degës është një perlë e fshehur e natyrës në zemër të Shqipërisë, i vendosur pranë fshatit Fierzë, në pllajën e Dumresë, në lartësinë e rreth 160 metra mbi nivelin e detit. Me një formë të përzgjatur, ky liqen karstik është një nga mrekullitë e natyrës në grupin e liqeneve të Dumresë.

Me një gjatësi prej 1600 metrash dhe një gjerësi që arrihet deri në rreth 300 metra, si dhe një sipërfaqe prej 37.4 hektarësh, Liqeni i Degës ka një karakteristikë të veçantë në krahasim me të tjerët në rajon. Formohet nën veprimin e karstit në gjipse, duke kombinuar disa hinka karstike të mbushura me ujë, si pasojë e bllokimit të kanaleve nënëtokësore karstike me materiale të papërshkueshme.

Ekosistemi i tij është i pasur dhe i diversifikuar, duke përfshirë një botë të gjallë të bimësisë dhe të kafshëve të ujit. Temperatura e ujit, që arrin 7.8 - 8 °C gjatë dimrit, e bën atë një habitat tërheqës për një gamë të gjerë të specieve. Thellësia e ujit arrin deri në 17.9 metra dhe përmbajtja e oksigjenit të tretur në ujë në thellësi të tillë është rreth 1.5 mg/l, duke e bërë atë një mjedis të përshtatshëm për shumë organizma të ujit.

Përveç vlerave natyrore dhe shkencore, Liqeni i Degës gjithashtu ka një rëndësi të veçantë kulturore dhe estetike. Vizitorët mund të gëzojnë pamjen e tij të mrekullueshme, si dhe të shijojnë aktivitete të ndryshme natyrore në zonën përreth.

Rigjallërimi i bimësisë natyrore në shpate dhe kufizimi i kultivimit të drithërave në zonën përreth tij do të shtonin edhe më shumë vlerat e tij atraktive, duke e bërë atë një destinacion të preferuar për turistët.

Rruga e rekomanduar për të arritur në Liqenin e Degës është rruga Elbasan - Belsh – Liqeni i Degës, e cila siguron një udhëtim të bukur dhe tërheqës në mes të natyrës së pazakontë të Shqipërisë.

Book your vacations

Adresa

WRGV+CJM, Fierzë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose