Natyrë

Kepi i Skënderbeut, Mat

Vlerësime 0

Kepi i Skënderbeut, njohur edhe si Kalaja e Skënderbeut, është një monument natyror i veçantë i vendosur në zonën e Mbasdejës, në afërsi të fshatit Vig të Matit. Ky vend, i njohur për format dhe karakteristikat e tij të pazakonshme, ka një rëndësi të veçantë historike dhe natyrore.

Kepi i Skënderbeut ndodhet në një lartësi prej 800 metrash mbi nivelin e detit, duke ofruar një pamje të mahnitshme e rrënojave natyrore të kësaj zone. Kjo vepër gjeologjike është një gur gëlqeror i shquar për formën e tij, e cila ka ngjashmëri me një kërpudhe. Forma e tij është rezultat i veprimit të jashtëm atmosferik dhe forcave tektonike që kanë vepruar mbi gurët në këtë zonë.

Kepi i Skënderbeut ka një gjatësi prej 120 metrash, një gjërësi rreth 25 metra, dhe një lartësi prej 140 metrash. Sipërfaqja e këtij vendi përfshin rreth 2 hektarë dhe është një vend i lidhur ngushtë me figurën historike të Skënderbeut. Legjenda thotë se heroi i kombit shqiptar, Gjergj Kastrioti, e ka përdorur këtë vend si një pikë strategjike për vrojtues dhe mbrojtje nga rreziqet e mundshme.

Kjo zonë ka vlera të mëdha shkencore, përfshirë aspektet gjeologjike dhe gjeomorfologjike, të cilat shërbejnë për studime të rëndësishme. Përveç kësaj, Kepi i Skënderbeut  ka edhe vlera didaktike, ekologjike dhe kulturore. Vizitorët mund të arrijnë në këtë vend përmes rrugës rurale Shoshaj (Burrel) – Qafë Murrë – Mbasdejë, duke shijuar bukurinë natyrore dhe historinë e pasur të këtij vendi unik.

Book your vacations

Adresa

J5XP+6VW, Qafë-Murrë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose