Natyrë

Rrënojat e Ipeshkëvisë së Sapës, Nënshat

Vlerësime 0

Rrënojat e Ipeshkëvisë së Sapës ndodhen në rrëzë të malit të Shën Mëhillit mbi fshatin Nënshat, Bashkia Vau-Dejes. Rrënojat janë shpallur zonë e mbrojtur në korrik të vitit 2016. Ato janë pranë me manastirin e motrave Karmelitane mbi fshatin Nënshat.

Si pjesë e fortifikimit të qytetit në brendësi të tij ndodhej edhe Dioqeza e Sapës me një histori mbi 950 vjeçare. Të dhënat e para të qytetit përmenden nga Annuali i Selisë së Shenjtë, që në vitin 1062. Qyteti ngrihej në brendësi të malit të Shën Mëhillit në një tarracë natyrore rreth 30 m, pa mbërritur në majën e malit, duke i dhënë një mbrojtje të sigurtë ndaj sulmeve.

Më vonë sipas dokumentave të kohës është Helena e Rashës e cila së bashku me Ipeshkvin e Tivarit i luten Papës që qytetin e Sapës, ta shpallin Dioqezë të re së bashku me fushën e Zadrimës. Në vitin 1292 qyteti digjet dhe shkatërrohet nga inkursionet e tartarve në Ballkan. Rindërtimi për vetëm një pjesë të kalasë së qytetit, filloi rreth vitit 1491 ku Dioqeza e re do kishte nën varësi dhe atë të Danjes e Sardës, të cilat ishin gjithashtu të shkatërruara. Rreth vitit 1860 Ipeshkëvia u ringrit në rrëzë të malit ku vazhdon të jetë dhe sot.

Sot nga gjithë kompleksi i Ipeshkvisë së Sapës ruhet vetem fasada ballore që ka një arkitekturë me ndikim të stilit gotik. Ështe e punuar me gurë të latuar të vendosur në mënyrë të rregullt, me elemente dekorative dhe mbi portën kryesore ruhet një rozetë në gjendje të mirë.

Book your vacations

Adresa

Medieval Assembly of Nënshat, Rruga Mrizi i Zanave, Lagjja e Sipërme (Fishtë)

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose