Natyrë

Shëngjini

Vlerësime 0

Shëngjini është një destinacion turistik i bukur në qarkun e Lezhës, i cili shquhet për plazhet e tij të gjëra dhe portin e tij. Gjeografikisht, qyteti ndodhet rreth 7 km në perëndim të Lezhës dhe ka një popullsi prej rreth 4,000 banorësh. Pas reformës administrative të vitit 2015, Shëngjini bashkohet me disa komuna të tjera për të formuar Bashkinë e Lezhës.

Historikisht, kjo zonë ka pasur një rëndësi të veçantë. Në periudhën e lashtë, thuhet se Julius Caesar ka zbritur në këtë vend gjatë luftës kundër Pompeut. Qyteti u njoh fillimisht me emrin San Giovanni di Medua në vitin 1313. Për një kohë të gjatë, Shëngjini ka funksionuar si një pikë kryesore në rrugën e madhe të Shkodrës dhe ka qenë një qendër e rëndësishme tregtare.

Pas periudhës së pushtimit osman, Shëngjini ka pësuar ndryshime të vazhdueshme në pronësi dhe emërtime. Në vitin 1912, qyteti u pushtua nga ushtritë serbe dhe malazeze, ndërsa më pas u dëbua nga ushtria austro-hungareze në vitin 1916. Një periudhë tjetër e pushtimit erdhi në vitin 1939, kësaj radhe nga ushtria italiane.

Në vitin 1924, qeveria e Nolit vendosi të emëronte qytetin "Willson" në nder të presidentit amerikan Woodrow Wilson, për kontributin e tij në pavarësinë e Shqipërisë. Megjithatë, emri u kthye në Shëngjin pas Luftës së Dytë Botërore.

Qyteti ka një port të rëndësishëm, i cili ka luajtur një rol kyç në zhvillimin e tregtisë dhe turizmit në zonë. Plazhet e Shëngjinit janë një atraksion i veçantë, dhe vitet e fundit kanë parë një rritje të fluksit turistik.

Shëngjini ndodhet në skajin verior të një gjiri të madh dhe është rrethuar nga një peizazh i bukur me male të ulëta dhe det të pastër. Zona e lagunës së Deltës së Drinit, në jug të qytetit, përbën një oaz natyral të mbrojtur me emrin Kune-Vaini.

Porti i Shëngjinit, i hapur në vitin 2009, lidh qytetin me Barin dhe ofron një panoramë të mrekullueshme të detit. Qyteti ka kaluar një fazë të rëndësishme zhvillimi, veçanërisht në fushën e industrisë së ndërtimeve. Kombinimi i historisë, natyrës dhe infrastrukturës moderne bën Shëngjin një destinacion tërheqës për turistët dhe investitorët.

 

Book your vacations

Adresa

Shëngjin, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose