Natyrë

Mali i Gramës

Vlerësime 0

Mali i Gramës është një majë malore e rëndësishme në pjesën shqiptare të vargmalit Korab, me një lartësi prej 2,345 metra, duke e bërë një nga malet më të larta në këtë rajon. Ky mal gjendet në një vargmalë të njohur si Korab.

Në përshkrimin e tij fizik, Mali i Gramës shquhet për lartësinë dhe natyrën e tij e thellë malore. Rreth malit ka shumë liqene, me liqenin më të madh që njihet edhe si Liqeni i Gramës, duke e bërë atë një destinacion natyror tërheqës. Liqeni është i vendosur rreth një kilometër e gjysmë në perëndim të malit Korab dhe është i lidhur me pjesën kryesore të malit nga një kreshtë e gjatë.

Grama është gjithashtu një referencë për majën e vet, por edhe për gjithë shtrirjen jugperëndimore të vargmalit Korab, që shtrihet rreth tetë kilometra. Në anën veriore të malit, përroi i Gramës formon një kanion të thellë dhe rrjedh në një tarracë, ndërsa në lindje të tij ndodhet Liqeni i Gramës, i cili ndodhet rreth 1750 metra mbi nivelin e detit.

Rajoni rreth Gramës është i pasur me depozita të ndryshme natyrore, duke përfshirë depozitat e gipsit dhe monumentet e tjera natyrore si Karsti i Malit të Bardhë, depozitat e Seleniumit në Pasqyrat e Gramës dhe cirque Bjeshka e Zonjave.

Në anën veriore të malit, Mali i Gramës bie ngadalë në një shkëmb të tejdukshëm. Hyrja kryesore nga fshatrat në jugperëndim në kullotat sezonale në verilindje të malit kalon në majë. Cerjan në anën jugore dhe Zimur në jugperëndim janë fshatrat më të larta në mal, me rreth 1300 metra mbi nivelin e detit. Në jugperëndim, rreth shtatë kilometra larg, në një lartësi prej rreth 650 metra, terreni bëhet më i rrafshët. Mali i Gramës përshkruhet jo vetëm nga lartësitë dhe natyra e tij e thellë malore, por edhe nga kultura e fshatrave që rrethojnë majën e malit, duke krijuar një peizazh të pasur dhe të paharruar për vizitorët.

Book your vacations

Adresa

Mali i Gramës, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose