Natyrë

Kulla e Mic Sokolit

Vlerësime 0

Kulla e Mic Sokolit në fshatin Bujan, e vendosur përgjatë rrugës që të çon drejt Bajram Currit, paraqet një thesar të trashëgimisë historike dhe kulturore të Tropojës. Kjo ndërtesë tre katëshe, e ndërtuar nga fundi i shekullit XVIII, është konsideruar simbol i banesave tradicionale të Malësive dhe ka një rëndësi të veçantë për historinë e kombit shqiptar.

Në këtë kullë të veçantë ka lindur dhe u rrit Mic Sokoli, një personalitet i shquar në historinë kombëtare shqiptare. Më 22 prill 1881, ai u bë hero i kombit duke dhënë jetën në mënyrë heroike për liri dhe pavarësi. Për të nderuar këtë figurë të shquar, kulla e tij është shpallur monument kulture në vitin 1978.

Ndërtesa paraqet një tipologji të zakonshme të banesave malore, me një formë prizmi prej guri dhe përfshirje të materialeve druri aty ku është e nevojshme. Çatia e kullës ka formën e një piramide katër faqëshe, duke shtuar karakteristikat e zakonshme të arkitekturës së kësaj zone.

Aspektet muzeale të ekspozuara në stendat e kullës ofrojnë dëshmi të rezistencës së banorëve të Tropojës kundër pushtuesve të huaj. Përmes artefakteve dhe materialeve ekspozuese, vizitorët mund të njihen me historinë dhe traditat e kësaj zone, si dhe me ngjarjet e rëndësishme të kohës së Mic Sokolit.

Një nga veçoritë më tërheqëse të kullës është numri i madh i dritareve të vogla, të shpërndara në të katër anët e ndërtesës. Kjo karakteristikë e bën të mundur një ndriçim të natyrshëm të brendshëm dhe krijon një atmosferë të veçantë brenda kullës.

Kulla e Mic Sokolit në fshatin Bujan është një perlë arkitektonike dhe kulturore, e cila tregon për trashëgiminë e pasur të kësaj zone dhe kontributin e shquar të personaliteteve të saj në historinë e kombit shqiptar.

Book your vacations

Adresa

83GF+4MW, Bujan, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose