Natyrë

Kroi Tanzot

Vlerësime 0

Kroi Tanzot është një vend i shenjtë dhe i veçantë në zemër të Malit të Gjallicës, një male të bukur dhe të përjetshëm në historinë dhe kulturën e zonës së Kukësit. Ky krua është vendosur disa dhjetëra metra nën majën jugore të malit dhe ofron një pamje të mrekullueshme nga perëndimi, duke u bërë një pikë pikante për qytetarët dhe vizitorët që e vizitojnë.
Gjallica është një mal me rëndësi të theksuar për popullsinë ilire dhe më pas për arbëreshët e kësaj zone. Ata e konsideronin atë si një vend të shenjtë, ku zanat e maleve dhe perënditë e tjera ilire konsideroheshin të jetonin. Kroi Tanzot u bë një qendër e rëndësishme e adhurimit dhe festimeve fetare për këta banorë.
Emri "Tanzot" ka domethënie të thellë. "Tanë" në gjuhën shqipe do të thotë "tërë", ndërsa "zot" do të thotë "perëndi". Pra, "Tanzot" do të thotë "krua e tërë zotave", duke i dhënë këtij vendi një ndjenjë të shenjtërisë dhe të lidhjes me botën e perëndive.
Riti i faljes gjatë Festës së Gjallicës zhvillohet në rrafshin e majës afër burimit të Kroit Tanzot. Ky rrafsh i shenjtë është një vend i cili tërheq besimtarët dhe të interesuarit për të qenë pjesë e këtij rituali të rëndësishëm fetar.
Pamja e bukur nga kroi, bashkë me thellësinë e historisë dhe kulturës së tij, bën Kroin Tanzot një destinacion tërheqës për ata që janë të interesuar për të zbuluar thellësinë e trashëgimisë së kësaj zone.

Book your vacations

Adresa

2F68+CPR, Shtiqën Municipality, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose