Natyrë

Qyteti i Kavajës

Vlerësime 0

Kavaja ndodhet në jugperëndim të Tiranës, në lartësinë 34 m mbi nivelin e detit. Kavaja është një qytet në Shqipërinë e mesme e cila kufizohet në veri me Durrësin 17 km, në lindje me Tiranën 27 km, në jug me Rrogozhinën 15 km ndërsa në perëndim shtrihet deti Adriatik. Sipërfaqja e përgjithshme e qytetit është 199,00  km² dhe  me popullsi e cila arrin në 79,556 banorë.

Kavaja përmendet në arkivat osmane gjatë shek.XV dhe në atë kohë njihej me emrin Kavalje. Gjatë shek.XVII - XVIII Kavaja përjeton një lëvizje të madhe administrative dhe bëhet qendër tregtare. Mendohet se në vitin 1670 kishte: rreh 400 shtëpi, 200 dyqane, pazarin dhe xhamitë. Godina e vetme që i ka rezistuar kohës është Kulla së Sahatit e cila ndodhet edhe sot madhështore në qendër të qytetit.

Gjatë periudhës së regjimit komunist, Kavaja u shndërrua në qytet industrial si dhe qendër e bujqësisë për rajonin e vet. Kavaja njihet për përpunimin e poçerinës, qylymave dhe bakrit. Në vitin 1990 banorët e Kavajës ishin të parët që morën guximin për të mposhtur Regjimin Komunist dhe në mars nisën demonstratratën për Liri dhe Demokraci. Gjatë konfliktit me policin e asaj kohe, humbet jetën i riu, i shpallur dëshmor i demokracisë Josif Budo. Kavaja njihet edhe si qyteti i aktorit me famë botërore Aleksandër Moisiut, ku në fillim të shek.XX njihet si aktori më i mirë në skenën Gjermane dhe Austriake.

Kavaja ka një reliev fushor-kodrinor. Megjithatë përbëhet edhe nga malet si: në lindje nga  mali Mënglë me lartësi 404 m,  në veri nga mali i Zhurit me lartësi 256 m dhe në jug nga mali Frang me lartësi 311 m. Një tjetër pjesë e relievit në Kavajë është edhe përroi i Lishjatit, i cili kalon në mes të Kavajës. Gjithashtu ka si pikë orientimi Kepin e Lagjit,  i cili laget në tre anët e tij me ujërat e detit Adriatik.

Kavaja është një qytet ku rolin kryesor në të ardhurat e luan turizmi, sidomos gjatë periudhës së verës ku mendohet se atë e vizitojnë rreth 400.000 turistë. Të ardhurat e tjera vijnë kryesisht nga bujqësia, kjo e ndikuar shumë edhe nga relievi. Ndërsa industria është pak e zhvilluar dhe është e përqendruar vetëm në nxjerrjen e gazit natyror në Sinaballaj.

Vija bregdetare e plazheve të Kavajës, fillon që nga shkëmbi i Kavajës, me plazhin e Golemit, për të vazhduar me Malin e Robit, me Qerretin, me Karpënin e deri në Spille. Pjesa më pak e njohur vijon pas plazhit të Qerretit. Në vijimësi të këtij segmenti ndodhen plazhet e Carinës, Kepi i Lagjit, Gjiri i Forsilukut, plazhi i Gurit të Lëmuar, plazhi i Spillesë. 

Plazhi është i mrekullueshëm, ai frekuentohet nga mijëra pushues për sipërfaqen e madhe me rërë e cila është njëkohësisht edhe kurative, për ambjentet e freskëta që krijojnë kurorat e larta të pishave apo për aromën e boçeve të saj që të pastrojnë mushkëritë,  për ujin dhe cekëtinë e bregut që është kaq i nevojshëm për lojërat e fëmijëve. Gjithashtu shumë pranë plazhit janë ndërtuar bare të bukura, restorante me gatime të shijshme të mishit apo të prodhimeve të freskëta të detit dhe hotele bashkohore me 3 apo 5 yje ku me shërbimin cilësor, pastërtinë dhe komoditetin që ofrojnë mbeten të vizituara nga turistë të shumtë vendas dhe të huaj, në çdo periudhë të vitit.

Book your vacations

Adresa

Kavajë, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose