Natyrë

Fshati Shkrel

Vlerësime 0

Shkreli ndodhet në krahinën e Malësisë së Madhe në veri të Shqipërisë. Me një popullsi prej 3.557 banorësh, kufizohet në veri me Bogën, në jug me Koplikun, Reçin dhe Lohes, në lindje me Dukagjinin dhe në perëndim me Bajzën e Kastratit.

Historia e Shkrelisë dëshmon zbulime arkeologjike përgjatë luginës së Prronit të Thatë. Ky vend ka qenë i njohur për vendbanimin e fortifikuar ilir të Marshejit. Fortifikimi i Marshejit është një vendbanim ilir prehistorik i ndërtuar në periudhën e parë të hekurit.

Fshati u përmend për herë të parë në vitin 1416 në regjistrin e Kadastrës së Shkodrës. Zona përbëhet nga mahalla të vogla, kryesisht të bazuara ndër vllazni. Ekonomia bazohet në blegtori, kultivimin e patates dhe misrit. Historia e krahinës është e lidhur ngushtë me fatet e kombit shqiptar dhe përcaktohet nga lufta, mbijetesa dhe mbrojtja e identitetit kulturor.

Shkreli ka një nivel ekonomik mesatar në krahasim me zonat e tjera malore të Shqipërisë. E njohur për mjedisin e bukur natyror dhe formacionet gjeologjike, zona ofron një përvojë të pasur për vizitorët

Shkreli gjendet në rrëzën e Alpeve, me formacione gëlqerore dhe historikisht fshatra që zgjaten përreth. Kisha e Shkrelit dhe regjistri i kishës mbeten burime të rëndësishme për historinë e krahinës.

Nëpër Shkrel kalohen dy rrugë turistike të rëndësishme që lidhin këtë krahinë me fshatrat e tjera të Malësisë së Madhe dhe Shkodrën. Klima e butë, bimësia e zhvilluar, shpellat dhe burimet e ujit e bëjnë Shkrelin një destinacion tërheqës dhe interesant për turistët.

 
Book your vacations

Adresa

Shkreli, Albania

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose