Kala

Kalaja e Borshit (Sopotit)

Një nga objektet historike më të rëndësishme jo vetëm për Borshin por për të gjithë vendasit është Kalaja e Sopotit (e Borshit) është e vendosur në kodrën me të njëjtin emër në lartësinë 326 m që është lartësia e saj. Ajo është ndërtuar në shekullin

Muze

Manastiri dhe Kisha e Shën Mërisë Hyjlindëse

Manastiri dhe Kisha e Shën Mërisë Hyjlindëse është ndërtuar në një truall piktoresk në veriperëndim të qytetit të Vlorës. Kisha rrethohet nga mjediset e manastirit, ndërtesa me arkitekturë tradicionale, me cardak në katin e dytë që hapet ndaj kishës. Ajo është e tipit kryq I lirë me k

Objekte kulti

Fshati Piqeras

Fshati Piqeras, shtrihet në një kodrinë të gjelbëruar, midis detit e malit, dhe ashtu ka mbetur në dymijë-vjeçarin e ekzistencës së vet, me shtëpitë e bardha, dykatëshe prej guri, me çatitë e kuqe, me dritaret që vështrojnë nga deti, rrethuar me oborre e plantacione të pafundme ullinjsh e agrume

Parqe Kombetar

Parku kombëtar "Bredhi i Drenovës"

Bredhi i DrenovësNdodhet në Qarkun e Korçës dhe në rrethin e Korçës. Sipëfaqja aktuale është 1,380.00 ha. Park me rëndësi të veçantë për shkëmbimin e elementëve faunistike dhe floristike të vëndit tonë me ato të Greqisë. Është bërthamë dhe biokorridor p&

Kala

Kisha e Shën Mërise Vuno, Himarë

Kisha e Shën Mërise është një nga kishat më të vjetra në bregdetin Jon, e vendosur në pjesen jugore të fshatit Vuno, mbi rrugën nacionale e cila bashkon Vlorën dhe Himarën. Nuk kemi shumë informacion rreth datës së saktë të ndërtimit të kishës por një dokument restaurimi i kishës në 1782 na bën të besojmë se ajo i përket shekullit të XVIII ose edhe më herët. Afresk

Muze

Muzeu Arkeologjik i Sarandës

Në Muzeun Arkeologjik të Sarandë mund të njiheni me fillimet e qytetërimit në Onhezmi, të cilat nisin në shekullin III para Krishtit, kur Onhezmi shërbente njëherësh edhe si një port i Foinikës, kryeqendrës së Kaonisë, mbretërisë së Pirros së Epirit. Gjatë shekullit IV qyteti u rrethua me mure

Objekte kulti

Fshati Ilias

Fshati i vogël Ilias është i ngritur në faqet e kodrës së quajtur Cikopulla. Numri i banorëve të fshatit nuk është më tepër se 200. Emri Ilias vjen nga emri i verës me të njëjtin emër që prodhohet nga vreshtat e bollshme. Një degëzim nëpër një rrugë të pa asfaltuar brenda fshati

Parqe Kombetar

Syri i Kaltër

Syri i Kaltër është një vënd turistik shumë i bukur që ndodhet në fshatin Muzinë të Rrethit e Delvinës, pranë rrugës nacionale Delvinë - Gjirokastër. Është një pikë shumë piktoreske ku nga një burim i kaltër me origjinë karstike nga Mali i Gjerë del një ujë i kristaltë. Nga thellesia e burimit uji merr ngjyrën e kaltër nën rrezet e djellit. Eshtė burim

Kala

Kalaja e Borshit

Kalaja me një sipërfaqe shkëmbore ngrihet mbi Kodrën e Sopotit, e cila ndodhet në veri të fshatit Borsh dhe në perëndim të Fterres. Nga ana Perëndimore mali formon disa tarraca natyrale, ku duken një sërë godinash mesjetare. Pjesë të mbetura muresh të kohës antike duken në anën jugper&eum

Muze

Shpella e Spillesë

Shpella e Spillesë është më e madhja nga një seri shpellash dhe kjo e justifikon shkëlqyeshëm emrin e gjirit me të njëjtin emër. Shpellat janë të vendosura në bazën e një shkëmbi të ulët 100 metra nga vija e sotme bregdetare e Spillesë. Shpella shtrihet në një thellësi prej më shum&e

Objekte kulti

Fshati Lukovë

Lukova, fshati ku gjelbërimi i pafund bashkohet në harmoni të plotë me ngjyrën e kaltër të detit Jon, ku klima bregdetare gërshetohet mrekullisht me klimën malore, ku aroma e portokallit dhe e luleve shumëngjyrëshe lodron në krahët e flladit të shëndetshëm të detit Jon, ju mirëpret për të zbuluar ng

Parqe Kombetar

Parku Kombëtar i Llogarasë

Llogara Ndodhet në Qarkun e Vlorës dhe në rrethin e Vlorës. Sipëfaqja aktuale është 1,010.00 ha. Zona ka biodiversitet të lartë dhe të rëndësishëm në Mesdhe: livadhe alpine e subalpine, pyll pishe (Pinus nigra) dhe rrobulli (Pinus leucodermis), bredhit të Maqedonisë (Abies borisii-regis), dushkut (Quercus coccifera),

Kala

Kalaja e Prezës

Kalaja e Prezës është ndërtuar mbi një shkëmb i cili zgjatet duke u ulur në drejtim të veri-jugut. Ana lindore e kalasë është e mbrojtur nga vetë terreni, kurse ana perëndimore përbën një territor të sheshtë, prandaj dhe fortifikimi është përqendruar pikërisht në këtë p

Muze

Muzeu Historik i Fierit

Përpjekjet e para për ngritjen e një muzeu në Fier lidhen me arkeologun e njohur Leon Rei në vitin 1936. Ky muze do të ishte i karakterit arkeologjik, me objektet e zbuluara gjatë gërmimeve në qytetin antik të Apolonisë, por nuk u realizua. Ngritja e muzeut u bë realitet vetëm pas çlirimit. Si hap i parë shërbeu nj&e

Objekte kulti

Gjiri i Gramës

cDeti hyn mes masivëve shkëmbore duke krijuar një plazh fantastik për të pushuar. Në antikitet Gjiri i Gramës njihej si streha e anijeve që ankoroheshin për t’u shpëtuar dallgëve të forta të detit. Dhjetëra mbishkrime të gdhendura në shkëmbinj e lidhin Gramën me kohët para Krishtit. Shkrime në

Parqe Kombetar

Parku kombëtar i Lurës

Lura Ndodhet në Qarkun e Dibrës dhe në rrethin e Dibrës. Sipëfaqja aktuale është 1,280.00 ha. Zonë me vlera shumë të larta të biodiversitetit. Me pyje me pishë, arrnen, rrobull, ah dhe shkurre; lloje endemike, disa lloje subendemike dhe drurë relikte. Liqene akullnajore të shumtë me bimësi ujore (zambakë

Kala

Kalaja e Shkodrës

Kalaja e Shkodrës që mban emrin Rozafa është një monument mijëvjeçar i ngritur mbi një kodër shkëmbore në hyrje të qytetit të Shkodrës, në jug-lindje të tij. Qëndron mbi një kodër shkëmbore 130 metra mbi nivelin e detit, e rrethuar nga lumi Buna e Drin, me nj&eum

Muze

Muzeu Historik i Shkodrës

Muzeu Historik i Shkodrës ka nisur të organizohet që në vitin 1947 ,por mori formë të plotë më 1949. Ai u vendos në qendër të qytetit, në një ndërtesë monumentale të shek 19, vlerat e së cilës ia shtonte "Kulla e Sahatit" bashkëngjitur me të. Muzeu fillimisht u ngrit mbi bazën e koleksione

Objekte kulti

Gjiri i Gjipesë

Kanioni i Gjipesë është një monument i mahnitshëm i natyrës që vizitohet nga mijëra të apasionuar të natyrës dhe sporteve ekstreme. Ai ndodhet në pjesën e poshtme të përroit Gjipe. Peisazhi natyror është shumë tërheqës dhe pranë tij është plazhi i Gjipesë me rërën dhe

Parqe Kombetar

Liqeni i Ulzës

Liqeni I Ulzes (katgoria IV, sip.4206ha, VKM nr.16, date 30.04.2013) Ulëza ka një sipërfaqe urbane 2.2 km2 dhe sipërfaqe administrative 200 km2 , e cila përbën 6.26 % të sipërfaqes së përgjithshme të rrethit Mat prej 728 km2 , ku banojnë 2026 banorë, të organizuar në pesë fshatra (Bushkash, Stojan, Kokër