Kala

Kalaja Porto Palermos

Vlerësime 0

Kalaja e vogël ndodhet në një pozicion mjaft të bukur në një gadishull në gjirin e vogël tektonik të Porto Palermos (i njohur në antikitet si gjiri i Panormes). Kalaja ndodhet jo shumë larg fshatit Qeparose dhe ka formë trekëndore. Dimensionet e tij janë 150 m x 400 m. Lartësia e mureve arrin 20 m.

Kalaja e Porto Palermos ndodhet në gjirin me të njëjtin emër në bregdetin e detit Jon në jug të Shqipërisë. Kalaja ndodhet në një ishull rreth 30 m larg bregut ku rripi i ngushtë i ujit midis bregut dhe ishullit është mbushur me rërë dhe gurë për të krijuar një lidhje tokësore me të.

Kalaja ka një formë planimetrike trekëndore me tre bastione të fuqishme në qoshe. Hyrja ndodhet në mes të murit jugor. Nga ana e detit, midis dy bastioneve, një sipërfaqe trapezoidale është e rrethuar me mure të pajisura me frëngji. Pjesa tjetër e kalasë përbëhet nga një numër i madh dhomash të mbuluara me qemer të cilat përfundojnë në pjesën e sipërme me një tarracë të përbashkët. Lokalet përdoreshin për të vendosur garnizonin, ndërsa njëri prej tyre shërbente si burg.

Kalaja është shumë më e vjetër se Ali Pashaj, e ka restauruar, ka pasur kontroll mbi këtë pikë dhe ka qenë vetëm si vizitor, nuk ka jetuar kurrë. Kishën (Shën Nikolla) nuk e ka bërë, aty ka qenë dhe gjelbërimi nuk është gjatë gjithë vitit, në dimër thahet.

Çmimi

2

Adresa

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar