Kala

KALAJA E HIMARËS DHE HIMARA FSHAT

Vlerësime 0

Qyteti I vjetër I Himarës, dhe Kalaja (Barbakas) në vetvete janë një monument i rëndësishëm që ka nevojë për mbrojtje që të mos pësojë dëme të pandreqshme. Kjo është një monument i 3.500 vjet të pranisë njerëzore në rajonin e Himarës. Në mesjetare, në here byzantine, ishte një qytet-kështjellë i vogël por I fuqishëm në këtë vend të Barbakas. Kalaja ka dy porta hyrëse, në veriun dhe jugun, të cilat ishin mbyllur në fund të ditës. Kalaja e Himarës përkufizohet nga dy kanione, ai i Vishës (monument natyror) në veriperëndim dhe jug-lindje nga kanioni ose përroi i Kole Midharit. Kalaja njifet me emrin Barbaka (emër mesjetar i kështjellave të këtij tipi) dhe është e ndërtuar në një kodër shkëmbore. Në veri  gjenden malet  Akrokeraune (Vetëtimes), në lindje në vazhdim të vargemaleve të Vetëtimes dallohet fshati Pilur dhe pylli i dëndur i lisave, në juglindje Spileja bregdetare që sot është qëndra administrative e Bashkisë së Himarës dhe në jug plazhi i Livadhit dhe deti Jon nga ku dallohet pjesa veriore e ishullit të Korfuzit dhe ishujt Diapontike, Erikusa, Othoni, Mathraqi. Në perëndim gjendet kodra e Skuatarës që ndahet nga kalaja e Himarës nga kanioni madhështor i Vishës

Adresa

The old castle of Himara, Rruga Spiro Spiromilo, Spile

Vlerësime

0

Ju duhet të hyni në llogarinë tuaj për të komentuar

ose